İnsanî Medeniyet

İsrafil KİRACI


Peygamberimiz (s.a.v) bu tavsiyesinde bizleri bireyin hayatının ve toplumun nizamının iyilik ve istikametine yönlendirmektedir. Tabii ki bu da insanlara güzel ahlâkla muamele etmek ve onlarla iyi geçinmektir.

     İnsan kendisine nasıl iyi muamele yapılmasını seviyorsa başkalarıyla da öyle iyi geçinmeli, uyumlu, seven, sevilen, başkalarına saygılı olup saygı duyulan, insanlara iyilik ve ihsanda bulunup onların da ihsanına mazhar olan biri olmalıdır. Evet, o zaman toplumda herkes gönül huzuru içinde görevini yapar. İşler düzelir. Doğruluk ve medeniyet hayata hâkim olur. Böylece milletlerin hayatında ahlâkın değeri olunca İslâm nazarında da o milletlerin itibarı büyük olur. Güzel ahlâka teşvik ve bunu takınmanın üstünlüğüne dair birçok hadis ve ayet vardır. Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: ’’ (Rasûlüm) Sen af yolunu tut. İyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.’’ [A’raf (7)199].

     ‘’ İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü ) en güzel bir şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki candan bir dost olur.’’ [Fussilet(41)34].    

          Güzel Ahlâkı Elde Etmek

     İnsanın çalışarak güzel ahlâk sahibi olması mümkündür. Muaz b. Cebel’in Peygamber efendimizden rivayet ettiğine göre Peygamberimiz Muaz b. Cebel’e ‘’İnsanlarla ahlâkını güzelleştir.’’ buyurmuştur. Başka bir rivayette ise ‘’Elinden geldiği kadar ahlâkını güzelleştir.’’ buyurmuştur.

     Güzel ahlâk sahibi olmanın bazı yönleri vardır. Şüphesiz bunların en başta geleni Rasulullah (s.a.v)’a uymaktır. Zaten Allah Teâlâ bunu bize emretmektedir. O şöyle buyurmuştur. ‘’And olsun ki, Rasulullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için bir örnektir.’’ [Ahzab(33)21].

Yazarın Eski Yazıları