Nesep, hısım akraba, eş dost ziyaretleri yapıp onlarla irtibatı kesmemek, hoşgörülü, müsamahakâr, affedici ve ikram sahibi olmak bunların başlıcalarıdır. Hâkim ve diğerlerinin rivayet ettiklerine göre Ukbe b. Âmir şöyle demiştir: ‘’ Peygamber (s.a.v) bana ey Ukbe, dünya ve ahiret ahlakının en üstününü sana söyleyeyim mi? (İşte bunlar) senden alâkayı kesip sana gelmeyene gitmen, sana vermeyene vermen ve sana haksızlık yapanı affetmendir. ‘’ buyurdular.
Yine güler yüzlü, yumuşak huylu, sabırlı, anlayışlı ve alçak gönüllü olup insanların sevgisini kazanmak, onlar hakkında kötü düşünmemek ve onları incitmemek güzel ahlâk prensiplerindendir. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: ‘’ Din kardeşini güler yüzle karşılamak gibi (tabii) bir iyiliği bile sakın küçük görme. ‘’ Bir başka hadis-i şerifte ise (bir müslümanın) başkasına kötülüğü dokunmasın. Zira bu onun için bir sadakadır. ‘’ buyrulmuştur.
Hadis- i şerif şunu açıkça ortaya koymuştur ki; güzel ahlâk sahibi olmak ve insanlarla güzel geçinmek imanın kemalinden ve müttakilerin sıfatındandır. Emir dinlemeyip yasak tanımadıkları sürece masiyet ehlinden uzak olup onlarla fazla muhatap olmamak da takvânın kemalindendir.